لیکوئید شدن چیست؟ احتمالاً بارها و بارها این کلمه را در گروههای مربوط به گفتگوی ارز دیجیتال خواندهاید ولی اطلاع دقیقیای معنی آن ندارید.
فقط افرادی را میشناسید که میگویند، متأسفانه لیکوئید شدیم. در این مطلب معنای دقیق واژه لیکوئید شدن را بررسی کرده و به شما 10 نکته برای جلوگیری از لیکوئید شدن را آموزش خواهیم داد.
لیکوئید چیست؟
در حقیقت لیکوئید شدن واژهای است که در بازارهای مالی و اقتصاد کاربرد دارد و زمانی به کار برده میشود که فرد یا شرکتی به معنای واقعی کلمه ورشکست شده و همه داراییهای خود را از دست بدهد. البته در بازار ارزهای دیجیتال بیشتر این کلمه زمانی به کاربرده میشود که فرد در یک معامله فیوچرز یا مارجین تمامی دارایی خود را وارد معامله باز خود کرده و به عدد لیکوئید تعیین شده در صرافی برسد.
در چنین معاملهای صرافی تمامی داراییهای فرد در آن معامله را ضبط کرده و فرد در اصطلاح تریدرها لیکوئید میشود.
معادل انگلیسی لیکوئید شدن، Liquidation است و کاربرد زیادی در مسائل مالی و اقتصادی دارد. در نتیجه بهتر است ابتدا ببینید این واژه در چه جایگاهی مورد استفاده قرار میگیرد. البته در بازار ارزهای دیجیتال این کلمه فقط به معنای از دست دادن سرمایه در معامله فیوچرز است.
چگونه لیکوئید شدن اتفاق میافتد؟
حتماً میدانید که بازار ارز دیجیتال یک بازار پر از نوسان است و هر لحظه شاهد کاهش یا افزایش، پامپ و دامپ ارزها هستیم. به همین خاطر احتمال از دست دادن سرمایه در این بازار نیز تا حد قابل توجهی افزایش مییابد.
اما یکی از دلایل اصلی لیکوئید شدن در بازار رمزارزها استفاده از لوریجهای سنگین است. اگر با واژه لوریج آشنایی ندارید، لوریج به معنای اهرم است که با افزایش اهرم یا همان لوریج به همان نسبت ریسک معامله شما افزایش یافته و احتمال لیکوئید شدن شما بیشتر خواهد شد.
به نظر شما علت اصلی بسته شدن معاملات فیوچرز در کشورهای مختلف چیست؟ به علت ریسک بسیار بالای این معاملات و امکان از دست رفتن کل سرمایه افراد، بسیاری از کشورها این معاملات را برخلاف قوانین و حقوق شهروندی خود دانسته و در نتیجه اقدام به بستن این موارد معاملاتی در کشور خود میکنند تا شهروندان و سرمایه گذاران سرمایه خود را لیکوئید نکنند.
البته ناگفته نماند که بازار فیوچرز هم قواعد مخصوص خود را دارد و با توجه به نوسان بیش از حد این بازار، فیوچرز مورد علاقه بسیاری از معامله گران است. به عنوان مثال در زمان پاندمیک کرونا ویروس بیت کوین در یکسال حدود 160% رشد داشت و این در حالی است که سهام S&P 500 فقط 14% و طلا 22% رشد را تجربه کرد.
همین مورد باعث میشود تا بسیاری از علاقمندان به ترید به سمت این بازارهای پرنوسان بیایند. در نتیجه این بازار هم پرسود و هم پرضرر است.
معامله فیوچرز چیست؟
معاملات فیوچرز در بخش Derivatives (مشتقات) صرافیها قرار گرفته و به نحوی شرط بندی بر روی احتمال بالا یا پایین رفتن قیمت ارزهای دیجیتال است.
به عنوان مثال بیت کوین در حال حاضر بر روی قیمت 43000 دلار قرار گرفته و شما احتمال میدهید به زودی قیمت این ارز دیجیتالی تا 44000 دلار هم بالا برود. در نتیجه یک معامله فیوچرز لانگ با میزان مشخصی از سرمایه خود باز میکنید، بعد از باز شدن معامله شما با توجه به لوریج، نوع معامله باز و میزان سرمایه در نظرگرفته شده یک عدد به عنوان لیکوئید شما در نظر گرفته میشود که این عدد باید پایینتر از قیمت 43000 دلار باشد.
یعنی اگر بیت کوین از قیمت 43000 دلار بالاتر برود شما به همین میزان وارد سود میشوید و هرچقدر از عدد 43000 دلار پایینتر بیاید، شما وارد ضرر خواهید شد و در نهایت اگر ضرر شما ادامه دارد باشد ممکن است لیکوئید شده و تمامی سرمایه وارد معامله شده را تقدیم صرافی کنید.
چگونه از لیکوئید شدن جلوگیری کنیم؟
یکی از نکات بسیار مهم برای پیشگیری از لیکوئید شدن، انجام درست و دقیق تحلیل بر روی ارز دیجیتال مورد نظر است. نباید معاملات خود را براساس احساسات که حس میکنید به زودی این ارز ریخته یا رشد میکند باز کنید. زیرا بیشتر معاملات احساسی محکوم به شکست هستند.
نکته بسیار مهم دیگر مدیریت سرمایه است، نباید حجم بسیار زیادی در موجودی خود را وارد ترید، خصوصاً معاملات فیوچرز و مارجین کنید. زیرا با اینکار احتمال از دست دادن کل سرمایه خود را افزایش میدهید. همانطور که میدانید بازار رمز ارزها دارای نوسان بسیار زیادی است. گاهی اوقات صرافیها همه معاملات شورت و لانگ را لیکوئید میکنند.
نکته بسیار مهم دیگر استفاده از استاپ لاس (Stop loss) است. در این حالت شما عددی را به عنوان نقطه توقف معامله معرفی میکنید تا زمانی که معامله طبق پیشبینی شما پیش نرفت در نقطه مشخصی معامله با ضرر بسیار کمتری در مقایسه با لیکوئید شدن بسته شود.
یادگیری صحیح باز کردن و بستن معاملات فیوچرز و مارجین. یکی دیگر از نکات مهم پیش از ورود به بازار معاملات آتی یا همان فیوچرز، آشنایی کامل با پنل فیوچرز صرافی، نحوه وارد کردن اعداد، اهرم، تنظیم استاپ لاس و نحوه بستن معامله است. بهتر است پیش از انجام معاملات سنگین، معاملات سبکی در حد چند دلار برای آشنایی از نحوه عملکرد پنل فیوچرز انجام داده و سپس سرمایه بیشتری را وارد بخش فیوچرز صرافی کنید.
برای تنظیم استاپ لاس سه مورد را باید وارد کنید:
Stop Price (قیمت استاپ): قیمتی که بر روی آن درخواست استاپ لاس شما اجرایی خواهد شد.
Sell Price (قیمت فروش): قیمتی که قصد فروش ارز دیجیتال خود بر روی آن را دارید.
Size (حجم): چه میزان از دارایی خود را بر روی قیمت استاپ لاس میخواهید بفروشید.
با فعال کردن استاپ لاس، زمانی که شرایط بازار طبق پیشبینی شما پیش نرفت. استاپ لاس به صورت خودکار معامله شما را روی قیمت استاپ لاس خواهد بست.
5. اگر حس میکنید تغییر قیمتی در بازار بسیار سریع اتفاق میافتد و نوسانات زیاد است. بهتر است قیمت فروش استاپ لاس خود را با فاصله بیشتری از قیمت استاپ تعریف کنید تا از اجرایی شدن (Fill) آن مطمئن شوید. هدف اصلی استاپ لاس کاهش ضرر احتمالی یک تریدر در معاملات فیوچرز است.
در ادامه با مثالی نکته مهم دیگری را به شما در معاملات فیوچرز آموزش خواهیم داد.
مثال لیکوئید شدن در بازارهای مالی
6. بیایید با مثالی معنا و مفهوم بهتر لیکوئید شدن در معاملات فیوچرز را بهتر درک کرده و نکتهای مهم در این معاملات را یاد بگیریم. به طور کلی میتوانیم دو سناریو را متصور شویم:
سناریو 1: تریدری مبلغ 5،000$ هزار دلار داخل حساب خود داشته و تنها 100$ دلار آن را وارد بخش فیوچرز صرافی میکند. او برای معامله خود تمام این 100 دلار را با لوریج x10 وارد معامله مارجین کرده و در نتیجه به خاطر لوریج درنظر گرفته شده انگار 1،000$ دلار وارد معامله فیوچرز کرده باشد.
او استاپ لاس خود را 2.5% پایینتر از نقطه ورود خود قرار میدهد. در این معامله در صورت فعال شدن استاپ لاس، تریدر 25$ در این معامله از دست خواهد داد که میتوان گفت 0.5% درصد از کل سرمایهاش در حساب کاربری اوست.
اگر این تریدر استاپ لاسی برای این معامله تعریف نمیکرد. با ریزش 10% آن ارز دیجیتالی کاملاً لیکوئید شده و به کلی 100$ دلار خود را از دست میداد.
سناریو 2: تریدر دیگری 5،000$ دلار در حساب صرافی خود پول دارد و تصمیم میگیرد تا نصف این سرمایه یعنی مبلغ 2،500$ دلار خود را وارد بخش فیوچرز صرافی کرده و با آن معامله کند. برای معامله مارجین خود تمامی 2500$ دلار را وسط گذاشته و با لوریج x3 وارد معاملهای میشود.
او استاپ لاس این معامله را 2.5% پایینتر از نقطه ورود خود قرار داده و در صورت فعال شدن استاپ لاس مبلغ 187.5$ دلار را از دست خواهد داد که یعنی 3.75% ضرر روی تمامی موجودی خود.
درس مهم در این مثال این است که درست است که لوریج یا اهرم بالا کار ریسکی و خطرناکی است اما این فاکتور زمانی بسیار مهم میشود که شما پول بسیار زیادی را وارد یک معامله کنید. همانطور که در سناریو دوم دیدید فرد با وارد کردن مقدار زیادی سرمایه و حتی تعریف لوریج کم، پول بیشتری نسبت به سناریو اول از دست داد.
در نتیجه به خاطر داشته باشید که بیشتر از 1.5% از حجم کل سرمایه خود را وارد یک معامله فیوچرز نکنید تا در صورت لیکوئید شدن کاملاً ورشکست نشوید.
منبع: Coindesk