در اولین مرحله باید بگوییم که اتریوم یک ارز دیجیتال بسیار قدرتمند است که در مقام دوم بعد از بیت کوین قرار گرفته است. حرفه ای ها این ارز را با نام اتر (Ether) صدا می کنند و منظورشان دقیقاً همان ارز دیجیتال اتریوم است.
اما به صورت خلاصه و کمی حرفه ای تر اتریوم (Ethereum) یک پلتفرم غیر متمرکز است که فضایی را برای ایجاد اسمارت کانترکت ها یا همان قراردادهای هوشمند به وجود آورده است. قراردادهای هوشمند نیز اپلیکیشن هایی هستند که دقیقاً همانطور که برنامه نویسی شده اند، اجرایی می شوند. یعنی در اسمارت کانترکت ها هیچ خبری از سانسور، دخالت، خرابی یا کلاهبرداری نیست.
خب برویم به سراغ آشنایی کامل تر با اتریوم به ساده ترین زبان ممکن در دنیا!
اتریوم چیست
بیایید داستان زندگی اتریوم را با کامپیوتر شروع کنیم. در حقیقت گاوین وود نویسنده جزئیات فنی ارز دیجیتال اتریوم، این ارز را به عنوان «کامپیوتر جهانی» معرفی کرده است. خب بهتر است ماهم داستان زندگی اتریوم را با همین تعریف از گاوین وود شروع کنیم و ببینیم منظور از کامپیوتر جهانی یا همان اتریوم چیست ؟
تعریف اصلی کامپیوتر یک ماشین محاسباتی است که اطلاعات را دریافت نموده و طبق دستورات پردازش و به صورت خروجی خارج می کند.
حالا بگذارید برای شما مثالی در مورد عملکرد کامپیوتر بزنیم. فرض کنید می خواهید آهنگی را با استفاده از کامپیوتر ضبط کنید. در ابتدا یک نرم افزار ضبط صدا را فعال می کنید، شعر خود را می خوانید و سپس آن را به شکل یک فایل بر روی کامپیوتر ذخیره می کند. بدون شک شما کنترل کاملی روی این آهنگ جدید دارید و صاحب اصلی آن هستید.
اما حالا فرض کنید که همین آهنگ را با گوشی موبایل خود ضبط می کنید و سپس بر روی یک فضای ابری به اشتراک می گذارید. در آنجا هم شاید صاحب آهنگ خودتان باشید ولی شرکت ارائه دهنده فضای ابری می تواند هر موقع که خواست قوانین خود را تغییر داده و از اطلاعات شما استفاده کند.
در اصل در شرکت های فضای ابری کاربران این مجوز را دارند تا مالکیت خود مثل قدرت محاسباتی و فضای ذخیره خود را در اختیار شرکت های دیگری که وظیفه نگهداری از این منابع را دارند قرار دهند. در نتیجه این طراحی به گونه ای است که به آن کنترل متمرکز منابع گفته می شود.
حالا تصور کنید که به جای ضبط آهنگ خود بر روی فضای ابری می توانستید آهنگ خود را بر روی هزاران کامپیوتر در دنیا ذخیره کنید. به این طراحی سیستم غیرمتمرکز گفته می شود.
اگر به سراغ اتریوم خودمان برویم می فهمیم که اتریوم هم از بلاکچین استفاده می کند. اگر نگاهی به تعریف کامپیوتر جهانی بیاندازیم هم منظور همین است، یعنی اتریوم از سیستم غیرمتمرکز بهره می گیرد. یعنی پردازش و ذخیره بر روی چندین کامپیوتر که به اصطلاح به آن ها «نود» گفته می شود صورت می گیرد. یعنی اگر بخواهیم تعریف آقای گاوین را دقیق تر کنیم باید بگویمی اتریوم یک کامپیوتر جهانی غیرمتمرکز است.
در حقیقت اتریوم به وجود آمده تا کاربردی بودن و فواید بیت کوین را بیشتر از قبل کند. به همین خاطر بنیان گذاران اتریوم نگاهی به قوانین انداختند و بحث کانترکت ها یا قراردادها را وسط کشیدند. قراردادهای هوشمند بر پایه پلتفرم اتریوم باعث می شود تا اعتماد در قراردادها به بیشترین حد ممکن خود برسد.
در دنیای اتریوم هرچیزی را که بتوان به شکل ریاضی به تصویر کشید قابلیت برنامه نویسی و تبدیل شدن به یک قرارداد هوشمند را دارد. حالا اگر بپرسیم اتریوم چیست تعریف خودمان را از اتریوم کاملتر کنیم به تعریف زیر خواهیم رسید:
اتریوم یک کامپیوتر جهانی غیر متمرکز است که قراردادهای هوشمند را پردازش می کند.
قراردادهای هوشمند یا اسمارت کانترکت ها
بهتر است به سراغ تعریف خودمان از کامپیوتر در بخش اتریوم چیست برویم: گفتیم که اتریوم «کامپیوتری جهانی» است که قابلیت پردازش براساس دستورات ما را دارد. در سمت دیگر ماجرا اتریوم هم انتظار دارد تا این دستورات به شکل یک کانترکت یا قرارداد برنامه نویسی شده باشد. دقیقاً مثل دو نفر که پیش از انجام یک قرارداد پیش نویسی از جزئیات آن قرارداد تهیه می کنند و آن را امضا می کنند.
بیایید فرض کنیم شما تصمیم گرفتید آهنگی که صاحب آن بودید را بفروشید. در نتیجه برای ایجاد کردن یک قرارداد هوشمند در فضای اتریوم داستان به این شکل باید تعریف شود. ما قراردادی را تعریف می کنیم که آهنگ ما در صورتی که پرداخت 1$ صورت بگیرد، آماده دانلود خواهد شد. البته در دنیای اتریوم 1$ دلار معنا ندارد و نمی توان از واحدهای پولی دنیای واقعی بر روی شبکه اتریوم استفاده کرد.
حالا اگر بخواهیم این قرارداد را در دنیای بلاکچین اجرایی کنیم باید آن را به شکل کد دستوری مثل مثال زیر دربیاوریم:
پرداخت 1$ دلار = دانلود فایل موزیک
خب، اتریوم یک زبان برنامه نویسی خاص به نام «سولیدیتی» برای قراردادهای هوشمند دارد که باید از این زبان برای کد کردن قراردادهای دنیای واقعی استفاده کرد. البته برای ساختن قرارداد هوشمند نیاز نیست حتماً این زبان را بلد باشید، یک سری نرم افزار و اپلیکیشن ها وجود دارد که این کار را برای شما انجام خواهد داد.
بعد از اینکه قرارداد و دستورات تبدیل به کد شده و بر روی شبکه بلاکچین قرار گرفت، این قرارداد با یک آدرس مستقل در دسترس ما قرار خواهد گرفت. این آدرس چیزی شبیه آدرس زیر خواهد بود:
“0xdaa24d02bad7e9d6a80106db164bad9399a0423e”.
یعنی مثلاً اگر محمد بخواهد این آهنگ را دانلود کند باید یک دلار به این آدرس کیف پول واریز کند تا بتواند بدون نیاز به شما آهنگ مورد نظر خود را دانلود کند. این یک دلار هم مستقیماً به حساب شما واریز خواهد شد.
نتیجه گیری اتریوم چیست
اتریوم در اصل براساس دموکراسی پایگذاری شده و هر نود یا همان کامپیوتر برای خود یک رأی مجزا و مساوی دارد. هر زمان که نودها یک بلوک جدید برای اضافه کردن به بلاکچین دریافت کنند، ابتدا آن بلوک و تراکنش های آن را اعتبار سنجی کرده و بر سر قبول یا رد آن نظرسنجی می کنند. اگر چند بلوک توسط نودهای مختلف ارسال شود، فقط یکی از بلوک ها می تواند از حداکثر آرا بهره مند شود. بلوکی هم که بیشترین رأی مثبت را دریافت کند به عنوان بلوک جدید وارد زنجیره بلاکچین خواهد شد.
اتریوم ارز دیجیتالی است که می توانید آن را به راحتی بین آدرس های کیف پول اتریوم خود جابه جا کرده یا با استفاده از استخراج و اضافه کردن بلوک های جدید به زنجیره اتریوم آن را به دست آورید.
منابع: traderlife، hackernoon